Wolvarkens in de tuin

Biodynamisch telen betekent ook werken met teeltwisselingen en/of tussenteelten. In onze grote binnen-moestuin zaaien we in de winter bijvoorbeeld als tussenteelt Japanse haver in. Dit doen we om onze bodemstructuur te verbeteren en het bodemleven te stimuleren.

In de winter 2018-2019 hebben we niets ingezaaid maar zijn er in samenwerking met de Westlandse Kudde drie wolvarkens op bezoek geweest. Vier maanden lang hebben de dames zich met hart en ziel ingezet voor het betere graaf- en wroetwerk. Dat is zeker voor herhaling vatbaar. Een mooiere kringloop kunnen wij ons niet wensen.

Het Mangalitza varken komt oorspronkelijk uit het noorden van Servië en Hongarije. Door z’n krullerige vacht staat het ook wel bekend als wolvarken. Het komt voor in diverse kleuren. Onze wolvarkens waren blond, rood en zwart met een zwaluwbuik.

De intensivering van de varkenshouderij betekende bijna de ondergang van het wolvarken. Dankzij tientallen boeren en hobbyboeren in heel Europa heeft het Mangalitza varken kunnen overleven. Het zijn prachtige, sociale dieren waar een mens blij van wordt.

Bekijk ook het artikel en filmpje op AD.nl >>

Relatiegeschenk of cadeautje? Denk eens aan druiven! Lekker, gezond, origineel, opvallend en in een prachtige verpakking. Verras uw familie, vrienden of klanten eens met een kistje heerlijke druiven!