Wolvarkens in de tuin

Biodynamisch telen betekent ook werken met teeltwisselingen en/of tussenteelten. In onze grote binnen-moestuin hebben we als tussenteelt twee winters Japanse Haver ingezaaid.

In de winter 2018-2019 hebben we niets ingezaaid maar zijn er in samenwerking met de Westlandse Kudde drie wolvarkens op bezoek geweest. Vier maanden lang hebben de dames zich met hart en ziel ingezet voor het betere graaf- en wroetwerk. Dat is zeker eens voor herhaling vatbaar. Een mooiere kringloop kunnen wij ons niet wensen.

Het Mangalitza varken komt oorspronkelijk uit Noord Servië en Hongarije. Door z’n krullerige vacht staat het ook wel bekend als wolvarken. Het komt voor in diverse kleuren. Onze wolvarkens zijn blond, rood en zwart met een zwaluwbuik.

De intensivering van de varkenshouderij betekende bijna de ondergang van het wolvarken. Dankzij tientallen boeren en hobbyboeren in heel Europa heeft het Mangalitza varken kunnen overleven. Het zijn prachtige, sociale dieren waar je gewoon blij van wordt.

Bekijk ook het artikel en filmpje op AD.nl >>

Relatiegeschenk of cadeautje? Denk eens aan druiven! Lekker, gezond, origineel, opvallend en in een prachtige verpakking. Verras uw familie, vrienden of klanten eens met een kistje heerlijke druiven!