Vroege Vogels TV: Hollandse biologische druiven
Onderstaand verslag is geplaatst bij de TV uitzending van Vroege Vogels op 27 oktober op Nederland 2:
Druiven kunnen regelrechte gifbommetjes zijn, zo blijkt uit de jaarlijkse gifmetingen van Milieudefensie. Het alternatief is biologisch. Er zijn nu zelfs biologische druiven van eigen bodem. Hilde en Arnold Jansen van kwekerij Nieuw Tuinzight kweken hun tafeldruiven zonder bestrijdingsmiddelen, zonder kunstlicht en zonder verwarming. En lekker dat ze zijn! Andrea kon er geen genoeg van krijgen.
Nieuw Tuinzight
In Den Hoorn in het Westland, bekend van de glastuinbouw, ligt druivenkwekerij Nieuw Tuinzight, van kwekers Hilde en Arnold Jansen. Hun familie zit al sinds 1885 in het druiventelersvak, een teelt die jarenlang héél groot is geweest in het Westland. De Hollandse druiventeelt ging echter over de kop door de aanvoer van goedkope druiven uit het buitenland.
Na jaren noodgedwongen paprika’s te hebben geteeld, ging het een paar jaar geleden weer kriebelen bij Hilde en Arnold Jansen en hebben ze hun druiventelersvak weer opgepakt. Maar nu biologisch: zonder bestrijdingsmiddelen, zonder kunstlicht en zonder verwarming. Ongedierte wordt biologisch bestreden en lastige kevertjes worden met de hand weggevangen.
Rassen die ze telen zijn Westlandse rassen als de Blauwe en Witte Frankenthaler, de Black Alicante en de Muscaat van Alexandrië. Daarnaast worden verschillende Belgische rassen gekweekt, waaronder Leopold III, Baydor en Emile Royal.
De druiven van Nieuw Tuinzight worden uitsluitend verkocht via de eigen winkel bij de kwekerij en op de zaterdagse boerenmarkt op de Noordermarkt in Amsterdam (tijdelijk in de Westerstraat).
Gifdruiven
Milieudefensie meet ieder jaar gif in groente en fruit met de gifmeter: www.weetwatjeeet.nl. Ieder jaar scoren de druiven erg slecht: afgelopen jaar zat op 88% van de monsters resten van bestrijdingsmiddelen. Gemiddeld zitten er 3,5 soorten bestrijdingsmiddel op een tros. In 3% van de gevallen werden afgelopen jaar de wettelijke grenzen overschreden.
Dat er zoveel gif op druiven is toegestaan, komt omdat de wettelijke eisen erg achterlopen met wat wetenschappelijk al bekend is op het gebied van gezondheid.
Bestrijdingsmiddelen stapelen zich op in het lichaam en kunnen op termijn de immuunhuishouding en de hormoonhuishouding aantasten. Risicogroepen als kleine kinderen, ouderen en zwangeren moeten helemaal uitkijken. Druiven wassen heeft weinig zin: het meeste gif trekt erin.
Vooral de niet-Europese niet-biologische druiven zijn giftig. In Europa wordt veel minder gif gebruikt, zeker de laatste jaren; daar is echt verbetering te zien.
Wie op zeker wil spelen, koopt biologische druiven, en daarvoor kan je zelfs verrassend genoeg bij de Aldi terecht.
Op www.weetwatjeeet.nl kan je opzoeken welke supermarkt de schoonste druiven verkoopt.
Relatiegeschenk of cadeautje? Denk eens aan druiven! Lekker, gezond, origineel, opvallend en in een prachtige verpakking. Verras uw familie, vrienden of klanten eens met een kistje heerlijke druiven!