Westlands Roem

Westlandse druiven worden in de regio Westland al honderden jaren geteeld. Volgens de verhalen heeft Pastoor Franciscus Verburch, de eerste pastoor na de reformatie aangesteld in 1647 in Poeldijk, de druiventeelt in deze regio een handje geholpen. Hij zou goede contacten onderhouden met het Huis Honselaarsdijk te Honselersdijk, in die tijd het jachtslot van Frederik Hendrik van Oranje. In de kasteeltuinen werd tegen muren druiven gekweekt. Pastoor Verburch zou de tuinders in deze regio gestimuleerd hebben de druiventeelt op te pakken.
Al aan het begin van de 19e eeuw werd in ‘Staten van landbouw in het Koninkrijk Holland’ het Westland genoemd als hét centrum voor de druiventeelt. De productie werd vooral naar Engeland geëxporteerd. De Westlandse druiven groeiden daarna al snel uit tot een van de belangrijkste producten van de regio Westland. Vanaf begin 20ste eeuw tot de jaren ’60 werden er heel veel druiven geteeld. Vele, vele kilo’s zijn door tuindershanden gegaan. Overal stonden de bekende glazen druivenserres en werd hard gewerkt met het hele gezin.

Westlandse tafeldruiven staan bekend om de mooie trosvorm en maagdelijke dauwlaag. En natuurlijk om de niet te evenaren rijke, zoete en sappige smaak. In sanatoria en ziekenhuizen kregen de patiënten Westlandse druiven. Het was toen al algemeen bekend dat dit fruit zo gezond is. Westlandse druiven groeien aan druivenbomen die in druivenserres zijn aangeplant. Deze authentieke druivenrassen moeten onder glas en kunnen niet buiten geteeld worden. Ze zijn zeer vatbaar voor schimmels.

Krenttijd
In de maand mei, wanneer er flink wat blad aan de bomen zit en de druiventrossen gebloeid hebben, begint de krenttijd. In de druivenserres wordt dan volop gekrent en is het spitsuur. De krenttijd is een belangrijke periode in het leven van de druiventuinder. Kinderen kregen vroeger in de krenttijd vrij van school! Wekenlang zitten de krenters op krenttrappen van s’ morgens vroeg tot laat in de avond. Krenten is het handmatig uitdunnen van de druiventrossen. Een tijdrovend en vakkundig werk. Maar zó kunnen de korrels uitgroeien tot de lekkerste en sappigste druiven.
Na de krenttijd groeien de druivenkorrels in rap tempo en begint het rijpingsproces. De kleur veranderd van lichtgroen naar prachtig donkerblauw, zacht geelgroen of lichtblauw, al naar gelang de druivensoort. Zo rond eind augustus zijn de eerste druiven rijp.

Einde druiventeelt in Het Westland
In de jaren rond 1950 / 1960 werden verschillende druivenfeesten georganiseerd om de Westlandse druiven te promoten. Echter door concurrentie uit bijvoorbeeld Griekenland en Italië, de arbeidsintensieve teelt en het steeds meer overgaan op monoculturen (in de tuindersbedrijven) is de druiventeelt in de jaren ’80 nagenoeg verloren gegaan. Westlandse druiven worden nu nog op zeer kleine schaal gekweekt in Westland. Nog steeds op dezelfde manier zoals in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Alles handmatig met veel liefde, passie en geduld.

Relatiegeschenk of cadeautje? Denk eens aan druiven! Lekker, gezond, origineel, opvallend en in een prachtige verpakking. Verras uw familie, vrienden of klanten eens met een kistje heerlijke druiven!