Ode aan de druif

HerinneringSpannendTwee tissies druiven
Gedachten van verre
Er staat in de serre
Geplant door opa
Gekrent door m’n ma
Een knoestige stam
Met druiven d’r an.
Ronde vormen
Fluweelzachte huid
Beroeren mijn lippen
Ik hou het niet uit.
Ik heb twee tissies druiven voor jouw
Keurig gekrent
En nog helemaal met dauw
Twee tissies druiven voor jou
Zo mooi als je ogen
Zo diep donkerblauw
 (bron: Flip van der Eijk)(Bron: Kromme Jongens)

Een oeroud verhaal
Druiven zijn ouder dan de mensheid. Al tijdens de Prehistorie deed de mens zich tegoed aan de zoete bessen. Reeds omstreeks 4000 voor Christus werden er, in de streek tussen de Eufraat en de Tigris, sporen van grootschalige druiventeelt teruggevonden.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen tafeldruiven en wijndruiven. De tafeldruif is alom gegeerd. Zonder twijfel dankt ze haar succes aan haar smaak: tegelijk zoet en fris. Én licht verteerbaar. Sinds jaren weet men dat druiven vele gezondheidsstoffen bevatten zoals vitamine C, beta-carotin, polyphenolen en resveratrol. Deze laatste stof is in de druif verantwoordelijk voor weerstand tegen schimmels. Deze stof heeft in het menselijk lichaam een bijzonder gunstige werking op de bloedvaten en het hart. Resveratrol gaat tevens kanker tegen en vermindert de kans op de ziekte van Alzheimer aanzienlijk. Nederlandse druiven vormen in ons klimaat meer resveratrol en zijn dus gezonder dan druiven uit warme streken.

Bron: DeMorgen.be
Publicatiedatum: 16-12-2009 agf.nl

Geschiedenis van Westlands Roem. Lees verder …

Relatiegeschenk of cadeautje? Denk eens aan druiven! Lekker, gezond, origineel, opvallend en in een prachtige verpakking. Verras uw familie, vrienden of klanten eens met een kistje heerlijke druiven!