Ode aan de druif
Herinnering | Spannend | Twee tissies druiven |
Gedachten van verre Er staat in de serre Geplant door opa Gekrent door m’n ma Een knoestige stam Met druiven d’r an. | Ronde vormen Fluweelzachte huid Beroeren mijn lippen Ik hou het niet uit. | Ik heb twee tissies druiven voor jouw Keurig gekrent En nog helemaal met dauw Twee tissies druiven voor jou Zo mooi als je ogen Zo diep donkerblauw |
(bron: Flip van der Eijk) | (Bron: Kromme Jongens) |
Een oeroud verhaal
Druiven zijn ouder dan de mensheid. Al tijdens de Prehistorie deed de mens zich tegoed aan de zoete bessen. Reeds omstreeks 4000 voor Christus werden er, in de streek tussen de Eufraat en de Tigris, sporen van grootschalige druiventeelt teruggevonden.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen tafeldruiven en wijndruiven. De tafeldruif is alom gegeerd. Zonder twijfel dankt ze haar succes aan haar smaak: tegelijk zoet en fris. Én licht verteerbaar. Sinds jaren weet men dat druiven vele gezondheidsstoffen bevatten zoals vitamine C, beta-carotin, polyphenolen en resveratrol. Deze laatste stof is in de druif verantwoordelijk voor weerstand tegen schimmels. Deze stof heeft in het menselijk lichaam een bijzonder gunstige werking op de bloedvaten en het hart. Resveratrol gaat tevens kanker tegen en vermindert de kans op de ziekte van Alzheimer aanzienlijk. Nederlandse druiven vormen in ons klimaat meer resveratrol en zijn dus gezonder dan druiven uit warme streken.
Bron: DeMorgen.be
Publicatiedatum: 16-12-2009 agf.nl
Relatiegeschenk of cadeautje? Denk eens aan druiven! Lekker, gezond, origineel, opvallend en in een prachtige verpakking. Verras uw familie, vrienden of klanten eens met een kistje heerlijke druiven!