Bijen op de tuin

Bijen hebben we nodig voor de instandhouding van de verscheidenheid aan bloeiende planten en voor de bestuiving van veel voedselgewassen en fruitbomen. Zonder bijen geen bestuiving en daardoor ook geen groenten en fruit op de kwekerij, in de moestuin of in de winkel. Zonder bijen géén leven!

’s Zomers bestaat een bijenvolk uit zo’n 50.000 bijen, ’s winters uit zo’n ca. 20.000 bijen. Een bijenkoningin legt in één zomer tot wel 200.000 eitjes. Een bij leeft in de zomer 4 tot 6 weken, in de winter 5 tot 8 maanden.

De bij is in nood. De bijenstand heeft veel last van parasieten (de Varroamijt) die de bij verzwakken en vatbaar maken voor ziektes. Er is té weinig voedsel (dracht) voor bijen en bijen zijn kwetsbaar voor chemische bestrijdingsmiddelen. Dit was voor ons een reden om bijen te gaan houden.

In 2015 heeft Hilde een imkercursus gevolgd bij Immeke in Rotterdam. In mei van dat jaar kwam het eerste bijenvolk op onze tuin. De bijen vliegen niet op de druiven maar wél op de rijkbloeiende bloementuin met bloeiende bolletjes, diverse fruitbomen en heel veel bijen minnende planten en struiken. Inmiddels staan er drie kasten in de achtertuin. De bijen doen het goed en daar zijn we best trots op!

O, Imkers in de lage landen
Gij hebt het wonder in uw handen
Al zijt ge nuchter van nature
Er zijn toch van die stille uren,
Waarin ’t besef opnieuw verrijst
Dat bijen houden liefde eist

Relatiegeschenk of cadeautje? Denk eens aan druiven! Lekker, gezond, origineel, opvallend en in een prachtige verpakking. Verras uw familie, vrienden of klanten eens met een kistje heerlijke druiven!